Η τέχνη της Αρτοποιίας και της Ζαχαροπλαστικής, αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της βιομηχανίας & βιοτεχνίας τροφίμων και χαρακτηρίζονται ως δύο από τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες στο χώρο της εστίασης.
Το ψωμί έχει παγκοσμίως βασική συμμετοχή στην διατροφή των λαών και παραμένει πάντα ο πρωταγωνιστής της καθημερινότητάς μας με διάφορες γεύσεις και μορφές, συνοδεύοντας κάθε γεύμα, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου.
Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ προσφέρει κορυφαία ποιότητα στις επαγγελματικές σπουδές.
Καθημερινή εργαστηριακή εκπαίδευση
Σκοπός της εκπαίδευσης είναι να γνωρίσεις την πρώτη ύλη, να μάθεις να αναγνωρίζεις την ποιότητα της, να διδαχθείς τεχνικές, να χρησιμοποιήσεις εξειδικευμένα εργαλεία και σκεύη. Φροντίζουμε για το υψηλό επίπεδο των εγκαταστάσεων, την διαθεσιμότητα των υλικών και των προμηθειών μας.
Ολοκληρωμένο επαγγελματικό προφίλ
Ο επαγγελματίας αρτοποιός – ζαχαροπλάστης συνδυάζει ακρίβεια, πειθαρχία, φαντασία, τεχνικές και δεξιότητες με δημιουργικότητα και άποψη. H παραγωγή εδεσμάτων για απαιτητικούς πελάτες από μόνη της δεν είναι αρκετή. Θα διδαχθείς την τέχνη της ισομετρίας ανάμεσα στο τεχνικό – πρακτικό κομμάτι και το καλλιτεχνικό. Η διδασκαλία των διαφόρων τεχνικών είναι η βάση του προγράμματος εκπαίδευσης. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων που στηρίζονται σε καλή γνώση των τεχνικών αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, δίνει σε κάθε σπουδαστή τη δυνατότητα να αναπτύξει το δικό του ξεχωριστό γαστρονομικό στυλ.
Η συμμετοχή σε εκθέσεις και διαγωνισμούς βοηθούν σπουδαστές και αποφοίτους να βελτιώνουν “διά βίου” το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα. Η συνεργασία και η συμμετοχή σε επαγγελματικές ενώσεις αρτοποιών – ζαχαροπλαστών, ενισχύει το βιογραφικό σου, αυξάνει τις γνωριμίες και τις επαφές ως ενεργό μέλος ενός μεγάλου δικτύου το οποίο φροντίζει και υποστηρίζει δυναμικά τα μέλη του. Στο ετήσιο ημερολόγιο δράσεων του Θεσσαλικού Ιεκ περιλαμβάνονται σεμινάρια εξειδίκευσης που παρουσιάζουν τη δουλειά καταξιωμένων και προβεβλημένων pastry chef, πάνω σε θέματα αιχμής της σύγχρονης γαστρονομίας.
Επιπλέον, παράλληλα με την εργαστηριακή εκπαίδευση, θεωρητικά – τεχνολογικά μαθήματα θα σου προσφέρουν σημαντικές γνώσεις αρχών οικονομικής, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, κοστολογίου παρασκευασμάτων, υγιεινής και αρχών συστημάτων διαχείρισης της ποιότητας. Έτσι γίνεσαι ένας πραγματικός Αρτοποιός – Pastry Chef!
Άμεση επαγγελματική αποκατάσταση
Στo ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ, υλοποιώντας την εκπαιδευτική μας φιλοσοφία, δίνουμε βαρύτητα στην πρακτική άσκηση και εφαρμογή. Από την πρώτη στιγμή θεωρούμε τον κάθε σπουδαστή ως έναν εν δυνάμει επαγγελματία που με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκτά γίνεται ένας ολοκληρωμένος επαγγελματίας που μπορεί να δώσει λύσεις και να φέρει αποτελέσματα.
Οι σπουδαστές της αρτοποιιτικής – ζαχαροπλαστικής τέχνης πραγματοποιούν αμειβόμενη πρακτική άσκηση σε μεγάλα ξενοδοχεία και επιχειρήσεις αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, από τον 1ο κιόλας χρόνο. Το γραφείο σταδιοδρομίας του Θεσσαλικού Ιεκ, έχοντας αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο επαγγελματικών και εταιρικών επαφών, διευκολύνει και επιτρέπει την άμεση επικοινωνία των σπουδαστών με τους μεγαλύτερους ομίλους ξενοδοχείων, επιχειρήσεων αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, καταστημάτων εστίασης, catering, επιχειρήσεων μεταφορών και αναψυχής, επιχειρήσεων παραγωγής και τυποποίησης τροφίμων, κ.α.
Τομείς Απασχόλησης
- Επιχειρήσεις Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
- Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
- Καταστήματα εστίασης
- Εταιρείες catering
- Επιχειρήσεις μεταφορών και αναψυχής (κρουαζιερόπλοια, yachts, αεροπλάνα κλπ.)
- Επιχειρήσεις παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής
- Προσωπική επιχείρηση (Αρτοποιείο – Ζαχαροπλαστείο)
- Συμβουλευτική εταιρεία τροφίμων (έρευνας & ανάπτυξης)
Πρόγραμμα Σπουδών
- Ζαχαροπλαστική Τέχνη
- Αρτοποιητική Τέχνη
- Διακοσμητική Ζαχαροπλαστική
- Αρχές Οικονομικής
- Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός
- Έλεγχος Εμπορευμάτων
- Πρώτες Ύλες και Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής
- Υγιεινή και Ασφάλεια
- Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων ή Κοστολόγηση
- Στοιχεία Συστημάτων Διαχείρισης της Ποιότητας (Haccp)
- Διαιτητική
- Αρχές Νομοθεσίας Τροφίμων –Επαγγέλματος
- Αγγλικά
- Γαλλικά
- Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα
- Πρακτική Άσκηση