Προσχολική Αγωγή – Τμήμα Βρεφονηπιοκόμων

Επάγγελμα ή αγάπη για τα παιδιά.

Η Βρεφονηπιοκόμος υποδέχεται τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στο «πρώτο τους σχολείο» οδηγώντας τα σιγά-σιγά από το στενό οικογενειακό περιβάλλον σε ένα ασφαλές περιβάλλον φροντίδας, στοργής, εξοικείωσης και μάθησης.

Γενική περιγραφή των κυριότερων επαγγελματικών δραστηριοτήτων / καθηκόντων:

 1. Μεριμνά για την ψυχοσωματική υγεία, την ψυχοσωματική εξέλιξη, τη διαπαιδαγώγηση και την κοινωνικοποίηση βρεφών και νηπίων, παιδιών δηλαδή ηλικίας 0-6 ετών. Τους προσφέρει αγωγή, ψυχαγωγία, φροντίδα, (φαγητό, καθαριότητα) σύμφωνα με τις αρχές της Βρεφοκομίας και της Παιδαγωγικής.
 2. Ακολουθεί το ημερήσιο πρόγραμμα του Βρεφονηπιακού Σταθμού, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες, να αναπτύξει ευαισθησία, φαντασία, αισθητική, δημιουργική ικανότητα, ικανότητα έκφρασης, παρατηρητικότητα και αυτονομία, γενικά να διευρύνει τον εσωτερικό του κόσμο, να ωριμάσει συναισθηματικά και ψυχοκινητικά.
 3. Φροντίζει – με κατάλληλη προσέγγιση – για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες όλων ανεξαιρέτως των παιδιών και γενικά για τη δημιουργία ατμόσφαιρας τρυφερότητας, αποδοχής, ασφάλειας και χαράς.
 4. Εφαρμόζει πιστά όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
 5. Εκτελεί σε ημερήσια βάση τις εργασίες που περιγράφονται παρακάτω και που προσαρμόζονται στις ανάγκες των παιδιών, τις συνθήκες της ημέρας ή τις απαιτήσεις της ημερήσιας εργασίας της.

Κύριες επαγγελματικές λειτουργίες σε καθημερινή βάση:

 1. Υποδοχή των παιδιών ( βρεφών και νηπίων )
 2. Ατομική καθαριότητα των παιδιών.
 3. Διατροφή.
 4. Πρόγραμμα αγωγής.
 5. Ανάπαυση των παιδιών
 6. Αναχώρηση των παιδιών

Από το πρώτο κιόλας μήνα των σπουδών, πρακτική εξάσκηση σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια στα πρότυπα σύγχρονων παιδικών σταθμών. Το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια εξαιρετική συνεργασία για την πρακτική άσκηση των σπουδαστριών σε Παιδικούς Σταθμούς Δημόσιους, Δημοτικούς και Ιδιωτικούς. Οι θετικές εντυπώσεις και τα σχόλια για το ήθος των σπουδαστριών και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, οδήγησαν όλους αυτούς τους φορείς να ανοίξουν τις πόρτες των Παιδικών Σταθμών για την  πρακτική άσκηση προσφέροντάς τους μία πολύτιμη και ξεχωριστή επαγγελματική εμπειρία.

Σεμινάρια

Λογοθεραπεία και διαταραχές λόγου, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Προβληματική και Aποκλίνουσα Συμπεριφορά, Μουσικοπαιδαγωγικά Συστήματα, εισαγωγή στο Σύστημα ORFF, το σύστημα Montessori για παιδιά ηλικίας 0 - 6 ετών.

Τομείς εργασίας:

• Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς σταθμούς • Νηπιαγωγεία • Παιδικές κατασκηνώσεις • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης • Ελεύθερος επαγγελματίας

Μαθήμαστα:

Μουσικοκινητικη αγωγη, Στοιχεια υγιεινης, Στοιχεια παιδιατρικης, Στοιχεια βρεφοκομιας, Πρωτες βοηθειες, Παιδικη λογοτεχνια, Πρακτικη ασκηση, Στοιχεια οργανωσης βρεφονηπιακου σταθμου, Στοιχεια διαιτητικης, Κουκλοθεατρο- θεατρο σκιων, Παιχνιδι - θεατρικο παιχνιδι, Εικαστικα, Στοιχεια ειδικης αγωγης, Ψυχοπαθολογια, Παιδια με σωματικες αναπηριες και δυσκολιες προσαρμογης, Παιδια με νοητικη υστερηση, Παιδια με μαθησιακες δυσκολιες και διαταραχες λογου

Category
Εκπαίδευση, Υγεία / Πρόνοια
Send message via your Messenger App
X