Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου στηρίζεται στην προσωπική καλλιέργεια και γνώση, καθώς και στη σωστή χρήση του λόγου. Ο δημοσιογράφος πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, να διαθέτει κρίση και να μπορεί να αναλύει καταστάσεις, ανεξάρτητα από τη φύση της απασχόλησής του.

Το αντικείμενο της εργασίας του δημοσιογράφου αφορά ολόκληρη την παραγωγή της είδησης από την πηγή μέχρι και τη μετάδοση. Σε οποιοδήποτε μέσο και αν εργάζεται ο δημοσιογράφος ανατρέχει στις πηγές της είδησης, τις επεξεργάζεται, συντάσσει την είδηση και κατόπιν την μεταδίδει.

Ο δημοσιογράφος είναι στην ουσία ο μεσάζοντας ανάμεσα στο γεγονός και τον πολίτη. Οι δεξιότητες του πρέπει να καλύπτουν την ικανότητα ανακάλυψης του γεγονότος, ανάλυσής του και μετάδοσής του. Η έμφυτη περιέργεια, η αντίληψη, η οξυδέρκεια και η ικανότητα άμεσης κρίσης και ανάλυσης είναι απαραίτητα στοιχεία.

Ο δημοσιογράφος θα πρέπει επίσης να μπορεί να χειρίζεται με διπλωματία δύσκολες καταστάσεις, να είναι έτοιμος να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή και να εργαστεί κάτω από δύσκολες συνθήκες και με ακανόνιστα ωράρια. Θα πρέπει να είναι κάτοχος ειδικών γνώσεων στο συγκεκριμένο αντικείμενο της εργασίας του για το οποίο πρέπει να έχει και ιστορικές γνώσεις και το οποίο πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς.

Ο δημοσιογράφος χρειάζεται ειδικές γνώσεις ανάλογα με τον συγκεκριμένο τομέα στον οποίο εργάζεται. Ο συντάκτης διεθνών θεμάτων απαιτείται να γνωρίζει καλά πάνω από δύο ξένες γλώσσες. Ο συντάκτης επιστημονικών θεμάτων απαιτείται να έχει καλό θεωρητικό γνωστικό υπόβαθρο στις επιστήμες. Ειδικότερα για τα οπτικοακουστικά μέσα, ο συντάκτης- ρεπόρτερ – παρουσιαστής θα πρέπει να διαθέτει μια σειρά προσόντων από τα οποία το σημαντικότερο είναι η σωστή άρθρωση.

Τομείς εργασίας:

• Εφημερίδες-Περιοδικά. • Ραδιοφωνικούς Σταθμούς-Τηλεόραση. • e-magazines και sites. • Πρακτορεία ειδήσεων. • Γραφεία τύπου επιχειρήσεων. • Διαφημιστικά γραφεία. • Εταιρίες δημοσίων σχέσεων & διοργάνωσης εκδηλώσεων. • Αθλητικές ιστοσελίδες.

Μαθηματα:

Εισαγωγή Στη Δημοσιογραφία, Δημοσιογραφικός Λόγος Ι: Γλώσσα, Αγωγή Του Λόγου, Θεωρία Επικοινωνίας, Reporting, Ερευνητική Δημοσιογραφία , Στοιχειά Δημοσίων Σχέσεων, Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα , Τεχνική Συνέντευξης , Δημοσιογραφικός Λόγος ΙΙ: Κείμενο, Δίκαιο & Δεοντολογία, Τεχνικές Επικοινωνίας, Οργάνωση - Έκδοση Εφημερίδας , Πηγές Ρεπορτάζ , Είδη Ρεπορτάζ , Διεθνής Δημοσιογραφία , Φωτοειδησιογραφία , Σχόλιο - Editorial - Άρθρο Γνώμης, Διεθνείς & Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, Ρεπορτάζ - Ειδικά Θέματα, Οργάνωση - Παραγωγή -Παρουσίαση Ραδιοφωνικών Εκπομπών, Οργάνωση - Παραγωγή -Παρουσίαση Τηλεοπτικών Εκπομπών, Ηλεκτρονική Δημοσιογραφία, Περιοδικός Τύπος b 

Category
Επικοινωνία / ΜΜΕ
Send message via your Messenger App
X