Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική

Ο κλάδος της αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της βιομηχανίας-βιοτεχνίας των τροφίμων. Αριθμεί πάνω από 14.000 καταστήματα στα οποία απασχολούνται 60.000 – 65.000 άτομα. Το 90% των επιχειρήσεων αυτών είναι μικρές μονάδες στις οποίες απασχολούνται το πολύ μέχρι 5 άτομα.

Μετά την απελευθέρωση του κλάδου που συντελέστηκε μόλις πριν μία 10ετία οι τάσεις που επεκράτησαν στη αγορά είναι οι παρακάτω:

  1. Έντονη τάση εκσυγχρονισμού των μικρών αρτοποιείων με σύγχρονα μηχανήματα και συστήματα προβολής και προώθησης των προϊόντων τους.
  2. Πολλαπλασιασμός των σημείων πώλησης των ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και είσοδος των προϊόντων στα Super Markets.
  3. Ιδρύονται μονάδες παραγωγής μέσα σε μεγάλα καταστήματα.
    Δημιουργούνται μεγάλες μονάδες ή επεκτείνονται τα ήδη υπάρχοντα αρτοποιεία με στόχο την κάλυψη των αναγκών της ζήτησης. Επίσης δημιουργούνται αλυσίδες franchise.
  4. Ανάπτυξη της αρτοβιομηχανίας και εξάπλωση των τυποποιημένων προϊόντων

Σε όλες τις χώρες του κόσμου το ψωμί έχει βασική συμμετοχή στην διατροφή των λαών και παραμένει πάντα ο πρωταγωνιστής της καθημερινής ζωής μας με διάφορες γεύσεις και μορφές.

Και ενώ η τεχνολογία και η πείρα που αποκτήθηκε στους αιώνες που πέρασαν έχουν βελτιώσει σημαντικά εκείνο που οι αρχαίοι ονόμαζαν άρτον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωταγωνιστής όλου αυτού του κύκλου είναι ο Αρτοποιός.

Ο σύγχρονος Αρτοποιός για να αντεπεξέλθει στον έντονο ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων πρέπει να εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων που παράγει και με προϊόντα της Ζαχαροπλαστικής αλεύρου, η οποία είναι το μονοπάτι που οδηγεί την τέχνη της Αρτοποιίας στην τέχνη της Ζαχαροπλαστικής.

Tο γλυκό είναι ο άλλος συγγενής του άρτου, το οποίο μέσα από μια παράδοση αιώνων έχει αποκτήσει κοινωνικό χαρακτήρα και συμβολισμό και είναι άρρηκτα δεμένο με τα έθιμα και τις παραδόσεις του λαού μας.

Το επάγγελμα του Ζαχαροπλάστη είναι πολύμορφο. Περιλαμβάνει την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση τη ζάχαρη. Περιλαμβάνει την παρασκευή ζυμών σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή στη συνέχεια κρουασάν και αρτοσκευασμάτων όπως επίσης περιέχει και τις παρασκευές φαγητών ζεστών και κρύων, που παρουσιάζονται σε μπουφέδες.

Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να δημιουργήσει τέτοια ικανά στελέχη ώστε να μπορούν οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής να παραμένουν στην πρώτη θέση από ποιότητα και δημιουργικότητα.

Τομεις εργασιασ

• Σε εργαστήρια αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής. • Επιχειρήσεις επισιτισμού - catering. • Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες παρασκευής πρώτων υλών αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής. • Ξενοδοχεία - Τουριστικές μονάδες

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι :

Ζαχαροπλαστική Τέχνη, Αρτοποιητική Τέχνη, Υγιεινή και Ασφάλεια, Κοστολόγιο Παρασκευασμάτων, HACCP, Διαιτητική, Αρχές Νομοθεσίας τροφίμων, Τεχνικές Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός, Α΄ Ύλες και Προϊόντα Αρτοποιίας,Πρακτική Άσκηση, Αρχές Οικονομικής, Έλεγχος Εμπορευμάτων, Αγγλικά, Γαλλικά

Category
Τουρισμός / Γαστρονομία
Send message via your Messenger App
X